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July 19, 2011
FOIL-AO-18616
E-Mail
TO:


FROM:  
Robert J. Freeman, Executive Director  
BY:

Richard Caister, Legal Intern

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear :


We are in receipt of your request for a written opinion regarding fees for copies provided by the Village of Freeport (copy attached). Specifically, you wrote that in response to two Freedom of Information Law requests, you were informed that you would be required to submit an $84 “clerical fee” in order to obtain the copies you requested, and that in the alternative, you would be responsible for the entire fee regardless of the number of pages of paper that you selected after inspecting the records identified in response to your request. In an email, the Village Attorney indicated that the charges were based on §87(1)(c) of the Freedom of Information Law, and that upon review of the records at the Village Hall, you would be charged only for those copies you selected to receive. 


The Village Clerk submitted a copy of correspondence sent to you after you contacted this office, inviting you to review records, and indicating that you would be responsible for payment of $.25 per page for all copies made even if you chose to receive only one copy. She also indicated that because “the time to complete the record did not exceed two (2) hours and you will not be charged.” She forwarded copies of emails from Mr. John Mancini, General Counsel, NY Conference of Mayors, in which he confirmed opinions from our office that applicants must pay fees for copies of records requested (copy attached). 


In this regard, we offer the following comments. 


A careful reading of the Freedom of Information Law, §87(1)(b), indicates that the fee for photocopies up to 9 by 14 inches is limited to 25 cents per photocopy (unless a different fee is prescribed by statute), regardless of the time needed to locate, retrieve, review, redact or delete. The next clause in that provision refers to “other” records, those that are larger than 9 by 14 or, more often in 2011, maintained electronically.  In those instances, the fee is based on the actual cost of reproduction.  The provisions concerning that standard are found in §87(1)(c).  In brief, if it takes two hours or more to “prepare’ “other” records, i.e., by entering queries, etc. in order extract data, an agency may establish a fee based on the hourly salary of the lowest paid employee able to do the job, plus the cost of media, i.e., a disk. If it takes less than two hours for the agency to prepare “other” records, the only fee that can be charged would involve the actual costs.


Section 87(1)(b), and (c) of the Freedom of Information Law were amended in 2008 and specifically provide that:

“Each agency shall promulgate rules and regulations, in conformity with this article and applicable rules and regulations promulgated pursuant to the provisions of paragraph (a) of this subdivision, and pursuant to such general rules and regulations as may be promulgated by the committee on open government in conformity with the provisions of this article, pertaining to the availability of records and procedures to be followed, including, but not limited to:

i. the times and places such records are available;

ii. the persons from whom such records may be obtained; and

iii. the fees for copies of records which shall not exceed twenty-five cents per photocopy not in excess of nine inches by fourteen inches, or the actual cost of reproducing any other record in accordance with the provisions of paragraph (c) of this subdivision, except when a different fee is otherwise prescribed by statute.

(c) In determining the actual cost of reproducing a record, an agency may include only:

i.  an amount equal to the hourly salary attributed to the lowest paid agency employee who has the necessary skill required to prepare a copy of the requested record;

ii.  the actual cost of the storage devices or media provided to the person making the request in complying with such request;

iii.  the actual cost to the agency of engaging an outside professional service to prepare a copy of a record, but only when an agency’s information technology equipment is inadequate to prepare a copy, if such service is used to prepare the copy; and

iv.  preparing a copy shall not include search time or administrative costs, and no fee shall be charged unless at least two hours of agency employee time is needed to prepare a copy of the record requested.  A person requesting a record shall be informed of the estimated cost of preparing a copy of the record if more than two hours of an agency employee’s time is needed, or if an outside professional service would be retained to prepare a copy of the record.”


Accordingly, when no other statutory fee provisions apply (in this case there are none), requested paper copies of documents up to 9x14 inches are required to be provided at a fee of not more than $0.25 per photocopy. 


Accordingly, in our opinion, an agency is prohibited from charging a “clerical fee” or a fee for the time it takes an employee to locate paper records that are responsive to a request.  Similarly, if it takes an employee less than two hours to prepare an electronic record, or a record other than paper less than 9 x 14 inches, the agency would be prohibited from charging an hourly fee.  On the other hand, should it require more than two hours employee time for the preparation of an “other” record, the agency would be permitted to charge an appropriate hourly rate.


Further, we note the difference between the advisory opinions referenced by Mr. Mancini, and the Village Attorney’s references to providing copies of records following inspection.  Mr. Mancini is careful to point out that an agency is permitted to charge a per page fee for copies “requested”.  The Village Attorney indicates that upon inspection, the agency would charge only for the copies selected.  In our opinion there is a difference between the two situations underlying these opinions, and both are correct.


First, this will confirm our opinion that although there is no judicial decision of which we are aware, when a “request for copies” of records is served upon an agency, both the agency and the applicant bear a responsibility.  The agency is responsible for compliance with the Freedom of Information Law by retrieving the records sought and disclosing them to the extent required by law.  In this situation, the agency is also required to prepare copies of such records “[u]pon payment of, or offer to pay, the fee prescribed therefore”.  In sum, if the applicant requests the agency to prepare copies, we believe that she/he bears the responsibility of paying the appropriate fee.


On the other hand, if an applicant requests to “inspect” records, with the intention of examining records that are responsive to the request and then possibly requesting copies, in our opinion, the agency has the authority to charge only for the copies selected, or those copies that require redacting prior to disclosure.  In this regard, there are many instances in which portions of records may properly be redacted in accordance with the exceptions to rights of access delineated in §87(2).  In those situations, it has been advised by this office and held judicially that the applicant does not have the right to inspect the records [see Brown v. Goord, 45 AD3d980 (2007); VanNess v. Center for Animal Care and Control, Supreme Court, New York County, January 28, 1999].  Rather, in order to inspect the accessible information contained within records that have undergone redaction, we believe that the agency would be permitted to require payment of the fee for photocopies.  


In order to avoid misunderstanding, and because it may be difficult for an applicant to know how many records will be identified in response to a request, we advise that the applicant always include a fee amount above which the applicant is not willing to pay without notification from the agency.  For example: If there are any fees for copying the records requested, please inform me before filling the request (or: ... please supply the records without informing me if the fees are not in excess of $____).


From our perspective, every law must be implemented in a manner that gives reasonable effect to its intent, and we point out that in its statement of legislative intent, §84 of the Freedom of Information Law states that "it is incumbent upon the state and its localities to extend public accountability wherever and whenever feasible." Accordingly, because there were no copies of the actual requests included in the materials, we recommend that the original request be reviewed and encourage the parties come to a reasonable arrangement in light of the circumstances.


We hope that we have been of assistance. If you have any further inquiries please feel free to contact our office. 

RJF:RC
cc:
Howard Colton

Pamela Walsh Boening


John Mancini

