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July 5, 2011
OML-AO-5128
E-Mail
TO:
  


FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director  
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to the Division of Environmental Quality Board of Review which functions within Suffolk County Department of Health Services.  You asked whether the Board of Review is subject to the Open Meetings Law.


Section 102(2) of the Open Meetings Law applies to meetings of public bodies, and §102(2) of the Open Meetings Law defines the phrase “public body” to mean:

"...any entity for which a quorum is required in order to conduct public business and which consists of two or more members, performing a governmental function for the state or for an agency or department thereof, or for a public corporation as defined in section sixty-six of the general construction law, or committee or subcommittee or other similar body of such public body."


Based upon the language quoted above, a public body, in brief, is an entity consisting of two or more members that conducts public business and performs a governmental function for one or more governmental entities.  


Pertinent provisions of the Suffolk County Sanitary Code, are set forth as follows:

§760-220 Board of Review

1. The Commissioner may establish a Board of Review within the Department and rules of procedure to govern the operation thereof.

2. Such board shall consist of not less than three nor more than twenty persons, three of whom shall be designated to hear and report each appeal from the determination of a deputy or application for variance.

3. In any case where an applicant for a permit or approval is dissatisfied with a determination of the deputy authorized to act for the Commissioner, or seeks a variance from the strict application of the letter of the standards promulgated pursuant to this Code, he may appeal from the determination of the deputy or for consideration of his application to the Board of Review.

4. Such board shall be promptly designated and convene, hear the applicant and his witness, the deputy and other members of the staff or consultants, consider the evidence and exhibits adduced, and make a determination of the hearing.

5. The action, order or determination of the Board of Review shall be forthwith filed in the Office of the Commissioner, and unless reversed or modified by him within three work days after such filing, shall be deemed to be the action, order or determination of the Commissioner.

6. In all appropriate cases, proceedings before the Board of Review shall be deemed to be an administrative remedy, and as such a prerequisite to the institution of a special proceeding against the Commissioner pursuant to the civil practice law and rules.
  


From our perspective, each of the conditions necessary to conclude that the Board of Review constitutes a public body can be met.  The Board consists of “not less than three nor more than twenty persons, three of whom shall be designated to hear and report each appeal from the determination of a deputy or application for variance”.  Presumably the “designated” three take action by casting votes.  By so doing and carrying out their powers and duties, the members perform a governmental function for the County.  While we know of no specific reference to a quorum requirement, a separate statute, §41 of the General Construction Law, requires that "Whenever three or more public officers are given any power or authority, or three or more persons are charged with any public duty to be performed or exercised by them jointly as a board or similar body", they may carry out their duties only through the presence of a quorum and action taken by majority of the vote the total membership of such entity.

Assuming the accuracy of the foregoing, we believe that the Board of Review constitutes a “public body” subject to the Open Meetings Law.  


With respect to the Board’s responsibilities, we note §108 of the Open Meetings Law, which contains three exemptions. When an exemption applies, the Open Meetings Law does not, and the requirements that would operate with respect to executive sessions are not in effect. Stated differently, to discuss a matter exempted from the Open Meetings Law, a public body need not follow the procedure imposed by §105(1) that relates to entry into an executive session. Further, although executive sessions may be held only for particular purposes, there is no such limitation that relates to matters that are exempt from the coverage of the Open Meetings Law.


Pertinent to the duties of the Board is §108(1) of the Open Meetings Law, which exempts "judicial or quasi-judicial proceedings..." from the coverage of that statute. 


In our view, one of the elements of a quasi-judicial proceeding is the authority to take final action. While we are unaware of any judicial decision that specifically so states, there are various decisions that infer that a quasi-judicial proceeding must result in a final determination reviewable only by a court. For instance, in a decision rendered under the Open Meetings Law, it was found that:

"The test may be stated to be that action is judicial or quasi-judicial, when and only when, the body or officer is authorized and required to take evidence and all the parties interested are entitled to notice and a hearing, and, thus, the act of an administrative or ministerial officer becomes judicial and subject to review by certiorari only when there is an opportunity to be heard, evidence presented, and a decision had thereon" [Johnson Newspaper Corporation v. Howland, Sup. Ct., Jefferson Cty., July 27, 1982; see also City of Albany v. McMorran, 34 Misc. 2d 316 (1962)].


Another decision that described a particular body indicated that "[T]he Board is a quasi-judicial agency with authority to make decisions reviewable only in the Courts" [New York State Labor Relations Board v. Holland Laundry, 42 NYS 2d 183, 188 (1943)]. Further, in a discussion of quasi-judicial bodies and decisions pertaining to them, it was found that "[A]lthough these cases deal with differing statutes and rules and varying fact patterns they clearly recognize the need for finality in determinations of quasi-judicial bodies..." [200 West 79th St. Co. v. Galvin, 335 NYS 2d 715, 718 (1970)].


It is our opinion that the final determination of a controversy is a condition precedent that must be present before one can reach a finding that a proceeding is quasi-judicial. Reliance upon this notion is based in part upon the definition of "quasi-judicial" appearing in Black's Law Dictionary (revised fourth edition). Black's defines "quasi-judicial" as:

"A term applied to the action, discretion, etc., of public administrative officials, who are required to investigate facts, or ascertain the existence of facts, and draw conclusions from them, as a basis for their official action, and to exercise discretion of a judicial nature."


When the Board deliberates toward a decision following an appeal concerning the validity or reasonableness of a determination of a deputy or an application for a variance, and in consideration to its powers, which are analogous to that of a court, as well as its authority to render binding determinations reviewable only by a court [see §760-220(5)(above)], we believe that those deliberations are “quasi-judicial” and therefore, exempt from the coverage of the Open Meetings Law in accordance with §108(1).


It is noted that although the deliberations of a public body may be outside the coverage of the Open Meetings Law, its vote and other matters would not be exempt. As stated in Orange County Publications v. City of Newburgh:

"there is a distinction between that portion of a meeting...wherein the members collectively weigh evidence taken during a public hearing, apply the law and reach a conclusion and that part of its proceedings in which its decision is announced, the vote of its members taken and all of its other regular business is conducted. The latter is clearly non-judicial and must be open to the public, while the former is indeed judicial in nature, as it affects the rights and liabilities of individuals" [60 AD 2d 409,418 (1978)].


Therefore, even if the Board may deliberate in private, based upon the decision cited above, the act of voting or taking action must in our view occur during a meeting.


Moreover, both the Freedom of Information Law and the Open Meetings Law impose record-keeping requirements upon public bodies. With respect to minutes of open meetings, §106(1) of the Open Meetings Law states that:

"Minutes shall be taken at all open meetings of a public body which shall consist of a record or summary of all motions, proposals, resolutions and any other matter formally voted upon and the vote thereon." 


The minutes are not required to indicate how the Board reached its conclusion; however, we believe that the conclusion itself, i.e., a motion or resolution, must be included in minutes. We note, too, that since its enactment, the Freedom of Information Law has contained a related requirement in §87(3). The provision states in part that:

"Each agency shall maintain:

(a) a record of the final vote of each member in every agency proceeding in which the member votes..."


In short, if our assumption is correct that the Board of Review is a "public body" and an "agency", it is required, among other actions necessary to comply with law, to prepare minutes in accordance with §106 of the Open Meetings Law, including a record of the votes of each member in conjunction with §87(3)(a) of the Freedom of Information Law. 


We hope that this is helpful.
CSJ:sb
cc: Board of Review

� Adopted by the Suffolk County Department of Health 9/3/1975; Amended 10/1/1975, 12/7/1988, 3/14/2001, 3/20/2002.





