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Executive Director

Robert J. Freeman
OML-AO-5023
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear 

I have received your letter in which you wrote that “we have a severe overconcentration of charter schools, which are run in secret”, and that charter schools’ “board meetings are not announced either in terms of time or place.”  That being so, you expressed the “hope that [I am] able to rule that they must open their meetings and announce the time and place in a timely manner.”

In this regard, the Committee on Open Government cannot render “rulings” or compel entities to comply with law.  It is authorized, however, to render advisory opinions.  While the opinions are not binding, it is our hope that they are educational and persuasive, and that they serve to enhance compliance with open government laws.  


As those laws relate to charter schools, §2854(1)(e) of the Education Law states that: “A charter school shall be subject to the provisions of articles six and seven of the public officers law.”  Articles six and seven are, respectively, the Freedom of Information Law and the Open Meetings Law.  Consequently, it is clear that charter schools are required to comply with those statutes, and I believe that those entities must be considered “agencies” subject to the former, and that their boards be considered “public bodies” subject to the latter.
Section 104 of the Open Meetings Law pertains to notice of meetings and requires that:

“1. Public notice of the time and place of a meeting scheduled at least one week prior thereto shall be given to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at least seventy-two hours before such meeting.

2. Public notice of the time and place of every other meeting shall be given to the extent practicable, to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at a reasonable time prior thereto.

3. The public notice provided for by this section shall not be construed to require publication as a legal notice.

4. If videoconferencing is used to conduct a meeting, the public notice for the meeting shall inform the public that videoconferencing will be used, identify the locations for the meeting, and state that the public has the right to attend the meeting at any of the locations.”

Additionally, in 2009,  a new subdivision (5) states that:

“5. When a public body has the ability to do so, notice of the time and place of a meeting given in accordance with subdivision one or two of this section, shall also be conspicuously posted on the public body’s internet website.”

Section 104 now imposes a three-fold requirement:  first, that notice must be posted in one or more conspicuous, public locations; second, that notice must be given to the news media; and third, that notice must be conspicuously posted on the body’s website, when there is an ability to do so. The requirement that notice of a meeting be "posted" in one or more "designated" locations, in our opinion, mandates that a public body, by resolution or through the adoption of policy or a directive, select one or more specific locations where notice of meetings will consistently and regularly be posted. If, for instance, a bulletin board located at the entrance of a school’s offices has been designated as a location for posting notices of meetings, the public has the ability to know where to ascertain whether and when meetings of a school board will be held.  Similarly, every public body with the ability to do so must post notice of the time and place of every meeting online. 


Lastly, as you are aware, the Open Meetings Law is based on a presumption of openness.  Meetings held pursuant to that statute must be conducted open to the public, except to the extent that a discussion may be conducted during an executive session.  To initiate an executive session, §105(1) directs that a motion to do so must be introduced in public, that the motion must indicate the subject or subjects to be discussed, and that the motion must be carried by a majority vote of the total membership of the body, irrespective of absences or vacancies.  Paragraphs (a) through (h) of §105(1) specify and limit the subjects that may properly be considered during an executive session.  As such, the board of a charter school cannot conduct an executive session to discuss the subject of its choice.


Similarly, the Freedom of Information Law pertains to charter school records and requires that all records be made available, except to the extent that an exception to rights of access appearing in §87(2) may validly be cited to deny access.


I hope that I have been of assistance and that the foregoing will be of value.  If you believe that I can offer further assistance or guidance, please do not hesitate to contact me.

Sincerely,

Robert J. Freeman

Executive Director
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