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November 18, 2011
E-Mail
TO:



FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to three members of the Board of Trustees of the Village of Brockport who may have collaborated to write a “letter to the editor”.  One of the three trustees clarified that no gathering took place in the drafting of the letter.


From our perspective, a public body, such as the Village Board, may take action only during a meeting conducted in accordance with the Open Meetings Law. In this regard, we offer the following comments.


It is noted at the outset that there is nothing in the Open Meetings Law that would preclude members of a public body from conferring individually, by telephone, via mail or e-mail. However, a series of communications between individual members or telephone calls among the members which results in a collective decision, or a meeting or vote held by means of a telephone conference, by mail or e-mail, in our opinion, would be inconsistent with law. 


In our view, voting and action by a public body may be carried out only at a meeting during which a quorum has physically convened, or during a meeting held by videoconference. The Open Meetings Law pertains to public bodies, and §102(2) defines the phrase “public body” to mean:

“...any entity for which a quorum is required in order to conduct public business and which consists of two or more members, performing a governmental function for the state or for an agency or department thereof, or for a public corporation as defined in section sixty-six of the general construction law, or committee or subcommittee or other similar body of such public body.”


Section 102(1) of the Open Meetings Law defines the term “meeting” to mean “the official convening of a public body for the purpose of conducting public business, including the use of videoconferencing for attendance and participation by the members of the public body.” Based upon an ordinary dictionary definition of “convene”, that term means:

“1. to summon before a tribunal;

2. to cause to assemble syn see ‘SUMMON’“ (Webster’s Seventh New Collegiate Dictionary, Copyright 1965).


In view of that definition and others, we believe that a meeting, i.e., the “convening” of a public body, involves the physical coming together of at least a majority of the total membership of such a body, i.e., the Village Board, or a convening that occurs through videoconferencing. We point out, too, that §103(c) of the Open Meetings Law states that “A public body that uses videoconferencing to conduct its meetings shall provide an opportunity to attend, listen and observe at any site at which a member participates.”  These provisions clearly indicate that there are only two ways in which a public body may validly conduct a meeting. Any other means of conducting a meeting, i.e., by telephone conference, by mail, or by e-mail, would be inconsistent with law.


As indicated earlier, the definition of the phrase “public body” refers to entities that are
required to conduct public business by means of a quorum. The term “quorum” is defined in §41 of the General Construction Law, which has been in effect since 1909. The cited provision, which was also amended to include language concerning videoconferencing, states that:

“Whenever three or more public officers are given any power or authority, or three or more persons are charged with any public duty to be performed or exercised by them jointly or as a board or similar body, a majority of the whole number of such persons or officers, gathered together in the presence of each other or through the use of videoconferencing, at a meeting duly held at a time fixed by law, or by any by-law duly adopted by such board of body, or at any duly adjourned meeting of such meeting, or at any meeting duly held upon reasonable notice to all of them, shall constitute a quorum and not less than a majority of the whole number may perform and exercise such power, authority or duty. For the purpose of this provision the words ‘whole number’ shall be construed to mean the total number which the board, commission, body or other group of persons or officers would have were there no vacancies and were none of the persons or officers disqualified from acting.”


Based on the foregoing, again, a valid meeting may occur only when a majority of the total membership of a public body, a quorum, has “gathered together in the presence of each other or through the use of videoconferencing.” Moreover, only when a quorum has convened in the manner described in §41 of the General Construction Law would a public body have the authority to carry out its powers and duties. Consequently, it is our opinion that a public body may not take action or vote by other means.


There is no authority to take action outside of a meeting, and in the only decision dealing
with a vote taken by phone, whose facts are remarkably similar to those you have alleged, the court found the vote to be a nullity. In Cheevers v. Town of Union (Supreme Court, Broome County, September 3, 1998) (copy attached), which cited and relied upon an opinion rendered by this office, the court stated that:

 “The issue was the Town’s policy concerning tax assessment reductions, clearly a matter of public business. There was no physical gathering, but four members of the five member board discussed the issue in a series of telephone calls. As a result, a quorum of members of the Board were ‘present’ and determined to publish the Dear Resident article. The failure to actually meet in person or have a telephone conference in order to avoid a ‘meeting’ circumvents the intent of the Open Meetings Law (see e.g., 1998 Advisory Opns Committee on Open Government 2877). This court finds that telephonic conferences among the individual members constituted a meeting in violation of the Open Meetings Law...”


The characterization that three of the five board members “collaborated” on a letter, yet “were not together at the same time” implies that a majority of the Board took action in private, and not during a meeting held in accordance with the Open Meetings Law. If that is so, we believe that the Board, and at the very least the three Board members, would have failed to comply with law. In that circumstance, as in Cheevers, we believe that a court would find the action to be a nullity and determine that the members failed to comply with law.  

CSJ:sb
cc: Mayor Castaneda
      Village Attorney Leni
