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December 2, 2011
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to a recent gathering of various local public officials with two US Senators concerning the state of local schools, including enrollment and population loss, community broadband access, and other economic issues.  You noted, among various other elected and appointed officials, the presence of seven of the nine Supervisors on the Hamilton County Board of Supervisors, three of the five Members of the Long Lake Town Board, and four out of the six Hamilton County School Superintendents.  You asked whether this gathering would be subject to the Open Meetings Law. 


In this regard, first we note that §102(2) of the Open Meetings Law applies to meetings of public bodies, and §102(2) of the Open Meetings Law defines the phrase “public body” to mean:

“...any entity for which a quorum is required in order to conduct public business and which consists of two or more members, performing a governmental function for the state or for an agency or department thereof, or for a public corporation as defined in section sixty-six of the general construction law, or committee or subcommittee or other similar body of such public body.”


Based upon the language quoted above, a public body, in brief, is an entity consisting of two or more members that conducts public business and performs a governmental function for one or more governmental entities.  The Board of Supervisors and the Town Board mentioned above, for example, would both constitute “public bodies” subject to the Open Meetings Law.  


Whether the gathering described constitutes a meeting of any of various public bodies, would depend on the facts associated with their presence. The issue relates to §102(1) of the Open Meetings Law, which defines the term “meeting” as “the official convening of a public body for the purpose of conducting public business”. The definition of “meeting” has been broadly interpreted by the courts, and in a landmark decision rendered in 1978, the Court of Appeals, the state's highest court, found that any gathering of a quorum of a public body for the purpose of conducting public business is a “meeting” that must be convened open to the public, whether or not there is an intent to take action and regardless of the manner in which a gathering may be characterized [see Orange County Publications v. Council of the City of Newburgh, 60 AD 2d 409, aff'd 45 NY 2d 947 (1978)]. 


Inherent in the definition and its judicial interpretation is the notion of intent. If there is intent that a majority of a public body convene, collectively, as a body, for the purpose of conducting public business, such a gathering would, in our opinion, constitute a meeting subject to the requirements of the Open Meetings Law. However, if there is no intent that a majority of public body gather for purpose of conducting public business, as a body, but rather for the purpose of gaining education, or to listen to a speaker as part of an audience or group, we do not believe that the Open Meetings Law would be applicable. 


Analogous questions have arisen in the past, and in some instances, the manner in which members of public bodies are situated suggests whether a meeting is being held. If a majority of the public body, such as the Board of Supervisors or the Town Board attending the gathering, sits at a dais or table together in the front of the room and functions as a Board, we believe that it would be conducting a “meeting” that falls within the coverage of the Open Meetings Law. On the other hand, if Board members are merely attendees, and not functioning as a body, in our view, their presence would not constitute a “meeting.” Similarly, if one Board member is sitting at one table, a second member sits at a different table, and a third is situated apart from the other two, the three Board members clearly would not be functioning as a body, and again, the Open Meetings Law in our opinion would not apply.


Here, you indicated that, among others, quorums of various public bodies were present, that “85 % of the speaking was done by local presenters, [and that] senators asked specific questions and made opening and closing statements…”.  In our opinion, although the topics were certainly related to issues pertinent to those gathered, it is likely that the activity did not rise to the level of “conducting public business” of a board, as a body.


Accordingly, and because it is unlikely that the gathering constituted a meeting of any of the public bodies represented, the Open Meetings Law would not have applied or required that the gathering be held open to the public.


We hope that this is helpful.








Sincerely,








Camille S. Jobin-Davis







Assistant Director
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