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February 28, 2012
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


As you are aware, I have received your letter and the materials relating to it, and I hope that you will accept my apologies for the delay in response.


The issue involves the authority of the City of Buffalo Common Council to conduct its organizational meetings in private.


By way of background, section 3.2 of the City Charter states in relevant part that: “The common council shall consist of nine district council members. A president of the common council shall be elected from amongst the members at the organizational meeting for a two (2) year term.”  Notice of the organizational meeting conducted in December was given by the City Clerk, indicating that the meeting would be held at Francesca’s Restaurant at a specific time.  In response to an opinion sought by the Council’s Majority Leader concerning the status of the meeting, Acting Corporation Counsel David Rodriguez advised that the notice was “nothing more than a courtesy notice of a meeting, which did not need to comport with the Open Meetings Law because of its exemption from said law as provided in Section 108 of the Public Officer’s [sic] Law…”  The Acting Corporation Council noted that “all members are Democrats or adherents to the Democratic Party…”

From my perspective, based on the language of the law and judicial precedent, the organizational meeting should have been held in accordance with the Open Meetings Law.  In this regard, I offer the following comments.


By way of background, the Open Meetings Law is applicable to meetings of a public body, such as the Common Council,  and it was held more than thirty years ago that any gathering of a quorum of a public body for the purpose of conducting public business constitutes a “meeting” falling within the scope of that statute, even if there is no intent to take action, and irrespective of the manner in a gathering is characterized [Orange County Publications, Inc. v. Council of the City of Newburgh, 60 AD2d 409, aff’d 45 NY2d 947 (1978)].  In brief, every meeting of a public body must be preceded by notice of the time and place given to the public and the news media pursuant to section 104 of the Open Meetings Law.  Meetings must be conducted open to the public, except to the extent that an executive session may properly be held based on the provisions of section 105(1)(a) through (h).


As suggested by Acting Corporation Counsel, a second vehicle potentially enables a public body to meet in private.  Section 108 of the Open Meetings Law pertains to “exemptions”, and when an exemption applies, the Open Meetings Law does not; it is as though the Open Meetings Law does not exist.


The exemption to which he referred, subdivision (2) of section 108, pertains to “deliberations of political committees, conferences and caucuses” and states that:

“for purposes of this section, the deliberations of political committees, conferences and caucuses means a private meeting of members of the senate or assembly of the State of New York, or of the legislative body of a county, city, town or village, who are members or adherents of the same political party, without regard to (i) the subject matter under discussion, including discussion of public business, (ii) the majority or minority status of such committees, conferences and caucuses or (iii) whether such political, conferences, caucuses and conferences invite staff or guests to participate in their deliberations…”

For two reasons, I do not believe that the organizational meeting could validly have been conducted as a closed political caucus exempt from the coverage of the Open Meetings Law.


First, while a political caucus that includes the members of a public body may be held to discuss any subject, the ability to do so in private is limited to discussions and deliberations.  I do not believe that the members of a public body have the ability to vote or take action in a manner that binds the public body during a closed political caucus.  Stated differently, the authority to vote or take final and binding action may occur only at a meeting held in accordance with the Open Meetings Law.


Significant is the second sentence of section 3-2 of the City Charter.  To reiterate, that provision states that: “A president of the common council shall be elected from amongst the members at the organizational meeting…”  Because a president “shall be elected…at the organizational meeting”, it is clear that action must be taken at that meeting.  It is equally clear in my view that action may only be taken at a meeting held pursuant to the Open Meetings Law.  Any other conclusion would enable members of a majority party on the Common Council to take binding action in private, without providing notice of its meeting to minority party members or the public.


Second, the only decision of which I am aware concerning the application of the exemption regarding political caucuses when all of the members of a legislative body are members or adherents of the same political party involved the Common Council of the City of Buffalo.  As I interpret that decision, when there is unanimity of political party membership in a legislative body, the authority to conduct a closed political caucus is limited to discussions of political party business.  The exemption from the Open Meetings Law concerning political caucuses cannot be invoked when discussions or deliberations involve matters of public business.


 In Buffalo News v. City of Buffalo Common Council, 585 NYS2d 275 (1992)], the issue involved a political caucus held by a public body consisting solely of members of one political party, and the court concentrated on the expressed legislative intent regarding the exemption for political caucuses, as well as the statement of intent appearing in §100 of the Open Meetings Law, stating that:

“In a divided legislature where a meeting is restricted to the attendance of members of one political party, regardless of quorum and majority status, perhaps by that very restriction it
would be fair to assume the meeting constitutes a political caucus. However, such a conclusion cannot be drawn if the entire legislature is of one party and the stated purpose is to adopt a proposed plan to address the deficit before going public. In view of the overall importance of Article 7, any exemption must be narrowly construed so that it will not render Section 100 meaningless. Therefore, the meeting of February 8, 1992 was in violation of Article 7 of the Open Meetings Law...

“When dealing with a Legislature comprised of only one political party, it must be left to the sound discretion of honorable legislators to clearly announce the intent and purpose of future meetings and open the same accordingly consistent with the overall intent of Public Officers Law Article 7” (id., 278).

The court, however, continually referred to the term “meeting” and the deliberative process, not merely the act of “adopting” or taking action. In fact, the language of the decision in many ways is analogous to that of the Appellate Division in Orange County Publications, supra. Specifically, it was stated in Buffalo News that:

“The Court of Appeals in Orange County (supra) also declared: ‘The purpose and intention of the State Legislature in the present context are interpreted as expressed in the language of the statute and its preamble.’ The legislative intent, therefore, expressed in Section 108, must be read in conjunction with the Declaration of Legislative Policy of Article 7 as set forth in its preamble, Section 100.

“It is essential to the maintenance of a democratic society that the public business be
performed in an open and public manner and that the citizens of this state be fully aware of and able to observe the performance of public officials and attend and listen to the
deliberations and decisions that go into the making of public policy. The people must be
able to remain informed if they are to retain control over those who are their public
servants. It is the only climate under which the commonwealth will prosper and enable the governmental process to operate for the benefit of those who created it.

“A literal reading of Section 108, as urged by Respondent, could effectively preclude the public from any participation whatsoever in a government which is entirely controlled by
one political party. Every public meeting dealing with sensitive or controversial issues could be preceded by a ‘political caucus’ which would have no public input, and the public meetings decisions on such issues would be a mere formality. Such interpretation would negate the Legislature’s declaration in Section 100. The Legislature could not have
contemplated such a result by amending Section 108 and at the same time preserving Section 100” (id., 277).


Based on the foregoing, when a legislative body, such as the Common Council, consists of members of a single political party, to the extent that the caucuses are held to discuss public business, I believe that the Open Meetings Law would apply.


Since the election of a president involved a matter of public business, the exemption regarding political caucuses, in my opinion, would not have applied.  On the contrary, in my view, action of that nature could only have been taken at a meeting held pursuant to the Open Meetings Law.


I hope that I have been of assistance.  Should further questions arise, please feel free to contact me.








Sincerely,








Robert J. Freeman







Executive Director
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