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 SEQ CHAPTER \h \r 1 The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear :


This is in response to your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to gatherings of the Athletic Council of one of the eleven sections of the NYS Public Health School Athletic Association, Inc. (the Association).  

You indicated that while the Association is administered by a board of directors known as the Central Committee, each of the eleven geographical sections of the Association is governed by a Section Athletic Council.  Each Athletic Council consists of the four members of the Central Committee that represent the section and representatives of each league in the section elected by the league or its member schools.  Each of the eleven sections was incorporated in 1978, and each of the councils has authority, among other powers, to “impose and enforce a suitable penalty upon any member school which violates the constitution, bylaws, rules, regulations, sports standards, or code of ethics of the association or section.”  Appeals from Athletic Council decisions may be taken to the Central Committee, after which they may be challenged in court, as reflected by case law.  You asked whether the Athletic Councils are subject to the Open Meetings Law.  


In this regard, §102(2) of the Open Meetings Law defines “public body” as:

“any entity, for which a quorum is required in order to conduct public business and which consists of two or more members, performing a governmental function for the state or for an agency or department thereof, or for a public corporation as defined in section sixty-six of the general construction law, or committee or subcommittee or other similar body of such public body.”

As set forth in OML-AO-4029 (attached), this will confirm our opinion, based on the facts set forth therein, that the governing body of the Association, the Central Committee, is a public body subject to the Open Meetings Law.  If our assumption is correct, that the Central Committee conducts public business and performs a governmental function, then section Athletic Councils, vested with authority to adopt constitutions, bylaws and regulations, and to discipline members and their students, would, in a similar manner, also fall within the definition and constitute public bodies subject to the Open Meetings Law.


With respect to the responsibilities of the Athletic Councils and compliance issues raised in your correspondence and that of Mr. John McGowan, representing the interest of Section III of the Association (December 9, 2011, copy attached), we note that the Open Meetings Law requires that a procedure be accomplished, during an open meeting, before a public body may enter into an executive session. Specifically, §105(1) states in relevant part that: 

“Upon a majority vote of its total membership, taken in an open meeting pursuant to a motion identifying the general area or areas of the subject or subjects to be considered, a public body may conduct an executive session for the below enumerated purposes only...”
Based on the foregoing, a motion to conduct an executive session must include reference to the subject or subjects to be discussed and it must be carried by majority vote of a public body's membership before such a session may validly be held. The ensuing provisions of §105(1) specify and limit the subjects that may appropriately be considered during an executive session. Therefore, a public body may not conduct an executive session to discuss the subject of its choice. 


According to the facts presented, that an executive session was held “to assess penalties” and “to discuss the school district’s report, weigh the seriousness of the reported violations particularly in conjunction with prior reports submitted by the same school district of a rule violation by its football program, and what, if any, penalty should be imposed”, it is likely that there was no basis for entry into executive session.


We note §108 of the Open Meetings Law, which contains three exemptions. When an exemption applies, the Open Meetings Law does not, and the requirements that would operate with respect to executive sessions are not in effect. Stated differently, to discuss a matter exempted from the Open Meetings Law, a public body need not follow the procedure imposed by §105(1) that relates to entry into an executive session. Further, although executive sessions may be held only for particular purposes, there is no such limitation that relates to matters that are exempt from the coverage of the Open Meetings Law.


If the duties of the Athletic Council include judicial or quasi-judicial functions, for example, gatherings held for those purposes would be subject to §108(1) of the Open Meetings Law, which exempts “judicial or quasi-judicial proceedings...” from the coverage of that statute. 


In our view, one of the elements of a quasi-judicial proceeding is the authority to take final action. While we are unaware of any judicial decision that specifically so states, there are various decisions that infer that a quasi-judicial proceeding must result in a final determination reviewable only by a court. For instance, in a decision rendered under the Open Meetings Law, it was found that:

“The test may be stated to be that action is judicial or quasi-judicial, when and only when, the body or officer is authorized and required to take evidence and all the parties interested are entitled to notice and a hearing, and, thus, the act of an administrative or ministerial officer becomes judicial and subject to review by certiorari only when there is an opportunity to be heard, evidence presented, and a decision had thereon” [Johnson Newspaper Corporation v. Howland, Sup. Ct., Jefferson Cty., July 27, 1982; see also City of Albany v. McMorran, 34 Misc. 2d 316 (1962)].


Another decision that described a particular body indicated that “[T]he Board is a quasi-judicial agency with authority to make decisions reviewable only in the Courts” [New York State Labor Relations Board v. Holland Laundry, 42 NYS 2d 183, 188 (1943)]. Further, in a discussion of quasi-judicial bodies and decisions pertaining to them, it was found that “[A]lthough these cases deal with differing statutes and rules and varying fact patterns they clearly recognize the need for finality in determinations of quasi-judicial bodies...” [200 West 79th St. Co. v. Galvin, 335 NYS 2d 715, 718 (1970)].


It is our opinion that the final determination of a controversy is a condition precedent that must be present before one can reach a finding that a proceeding is quasi-judicial. Reliance upon this notion is based in part upon the definition of “quasi-judicial” appearing in Black's Law Dictionary (revised fourth edition). Black's defines “quasi-judicial” as:

“A term applied to the action, discretion, etc., of public administrative officials, who are required to investigate facts, or ascertain the existence of facts, and draw conclusions from them, as a basis for their official action, and to exercise discretion of a judicial nature.”

When of if a public body such as an Athletic Council deliberates within its judicial or quasi-judicial function, we believe those deliberations are exempt from the coverage of the Open Meetings Law in accordance with §108(1).  Similarly, deliberations of the Central Committee may be exempt.  


It is noted that although the deliberations of a public body may be outside the coverage of the Open Meetings Law, its vote and other matters would not be exempt. As stated in Orange County Publications v. City of Newburgh:

“there is a distinction between that portion of a meeting...wherein the members collectively weigh evidence taken during a public hearing, apply the law and reach a conclusion and that part of its proceedings in which its decision is announced, the vote of its members taken and all of its other regular business is conducted. The latter is clearly non-judicial and must be open to the public, while the former is indeed judicial in nature, as it affects the rights and liabilities of individuals” [60 AD 2d 409,418 (1978)].


Therefore, even if the Athletic Council may deliberate in private, based upon the decision cited above, the act of voting or taking action must in our view occur during a meeting.


In an effort to provide assistance understanding the requirements of the Open Meetings Law with respect to notice of public meetings, the necessity for holding emergency meetings, and minutes, we have attached three advisory opinions.  


We hope that this is helpful.
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Camille S. Jobin-Davis







Assistant Director
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