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July 6, 2011
FOIL AO- 18568
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We have received your letter in which you sought an advisory opinion concerning charges for scanned records pursuant to the Freedom of Information Law. Specifically, you wrote that the issue concerning the Arlington Fire District is that the requestor believes that if the District can scan any document, it should be provided for free of charge, irrespective of the effort  involved in so doing. 


In this regard, we offer the following comments.


Although compliance with the Freedom of Information Law involves the use of public employees' time and perhaps other costs, shortly after the Freedom of Information Law was enacted, the Court of Appeals found that the law is not intended to be given effect "on a cost-accounting basis", but rather that "Meeting the public's legitimate right of access to information concerning government is fulfillment of a governmental obligation, not the gift of, or waste of, public funds" [Doolan v. BOCES, 48 NY 2d 341, 347 (1979)]. 

As you are aware, the Freedom of Information Law (“FOIL”) was amended with respect to fees that can be assessed by an agency when making copies of records.  When records are maintained electronically, an agency may charge a fee based on the “actual cost of reproduction”, and §87(1)(c) provides that:

“In determining the actual cost of reproducing a record, an agency may include only:

1. An amount equal to the hourly salary attributed to the lowest paid agency employee who has the necessary skill required to prepare a copy of the requested record;

2. The actual cost of the storage devices or media provided to the person making the request in complying with such request;

3. The actual cost to the agency of engaging an outside professional service to prepare a copy of a record, but only when an agency’s information technology equipment is inadequate to prepare a copy, if such service is used to prepare the copy; and

4. Preparing a copy shall not include search time or administrative costs, and no fee shall be charged unless at least two hours of agency employee time is needed to prepare a copy of the record requested. A person requesting a record shall be informed of the estimated cost of preparing a copy of the record if more than two hours of an agency employee’s time is needed, or if an outside professional service would be retained to prepare a copy of the record.”


When records can be emailed, in our opinion, there would be no "actual cost" of reproduction because the records are not photocopied and a storage medium is not involved.  However, in those instances in which substantial time is needed to prepare the copy, at least two hours of an employee's time, §87(1)(c) permits an agency to charge a fee based on the cost of the storage medium used, as well the hourly salary of the lowest paid employee who has the skill needed to do so.  This change in FOIL for the first time authorizes agencies to determine and assess a fee to be charged on the basis of an employee’s time, but only when at least two hours of an employee’s time is necessary to prepare records.

With respect to scanning records in order to transmit them via email, it is our view that if
the agency has the ability to do so and when doing so will not involve any effort additional to an 
alternative method of responding, it would be required to scan the records. For example, when copy machines are equipped with scanning technology that can create electronic copies of records as easily as paper copies, and the agency would not be required to perform any additional task in order to create an electronic record as opposed to a paper copy, we believe that the agency is required to do so. 


You wrote that the request at issue required staff to disassemble voucher packages to scan the material and reassemble the material for the files.” Based on your description of the matter, it appears that scanning would be more labor intensive than photocopying. If that is so, we do not believe that there would be an obligation to scan the records. In that event, an applicant could either inspect the records, assuming that they are accessible in their entirety, or pay for photocopies.


We hope that we have been of assistance.
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Robert J. Freeman
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