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May 9, 2011
E-Mail
TO:


FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:

Thank you again for your direction to continue my presentation during the mouse-in-the-front-row moments at the conference on Tuesday.  I am hopeful that some of the information that I provided was useful, despite the distractions!


In follow up to the question regarding the fee that may be charged for a double-sided copy, I note relevant portions of §87 that provide as follows:

“(b) Each agency shall promulgate rules and regulations, in conformity with this article … pertaining to the availability of records and procedures to be followed, including, but not limited to:… 

iii. the fees for copies of records which shall not exceed twenty-five cents per photocopy not in excess of nine inches by fourteen inches….”


Because two “photocopied” images are required to be made to produce a double-sided document, and an agency has authority to charge $.25 per photocopy, it is the opinion of this office that an agency has authority to charge $.50 for a document that contains one photocopied image on the front and another on the back.


Whether the double-sided copy is made from two separate records or is an exact reproduction of one record, has no bearing, as two photocopied images are required to be made under either circumstance.


I hope that you find this helpful.  Please feel free to share this information as appropriate.


Again, thank you for your hospitality.  It was a pleasure to meet you.

CSJ:sb
