February 17, 2012

Page 5

[image: image1.wmf] SEQ CHAPTER \h \r 1STATE OF NEW YORK
DEPARTMENT OF STATE

COMMITTEE ON OPEN GOVERNMENT


Committee Members 






                       One Commerce Plaza, 99 Washington Ave., Suite 650










     

  Albany, New York 12231

RoAnn M. Destito









            Tel (518) 474-2518

Robert J. Duffy              









           Fax (518) 474-1927

Robert L. Megna







                                                   www.dos.ny.gov/coog
Cesar A. Perales   

Clifford Richner

David A. Schulz

Robert T. Simmelkjaer II, Chair

Franklin H. Stone

Executive Director

Robert J. Freeman

FOI-AO-18812

OML-AO-5249








February 17, 2012
E-Mail
TO:



FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear Mr.:


This is in response to your request for an advisory opinion pertaining to a school board’s ability to edit a videotape of a public meeting, and our impressions concerning a policy relating to broadcasting and taping school board meetings.  


In this regard, we note that there is no law that we know of that would require a school board or any other public body to videotape or otherwise record its meetings.  Accordingly, this will confirm the advice provided to you by General Counsel to the New York State School Boards Association, that there are no known restrictions or requirements based in law that govern the editing of such recordings.


You also asked whether Arts and Cultural Affairs Law §57.25 would govern the retention and disposition of recordings made by the board, and in response we point out that Records Retention and Disposition Schedule ED-1 governing records maintained by school districts provides in pertinent part as follows:

“3.[2] Recording of voice conversations, including audio tape, videotape, stenotype or stenographer’s notebook and also including verbatim minutes used to produce official minutes and hearing proceedings, report, or other record 

a. Recording of meeting of public or governing body or board, committee or commission thereof:

RETENTION: 4 months after transcription and/or approval of minutes or proceedings

NOTE: Videotapes of public hearings and meetings which have been broadcast on local government public access television are covered by item no. 314, below.

NOTE: Appraise these records for historical significance prior to disposition. Audio and videotapes of public hearings and meetings at which significant matters are discussed may have continuing value for historical or other research and should be retained permanently. Contact the State Archives for additional advice on the long-term maintenance of these records.

b. Recording other than of meeting of public or governing body or board, committee or commission thereof:

RETENTION: 0 after no longer needed…

33.[314] Local government public access television records

a. Videotape (or other information storage device) recording local government public access television program, where program is produced by a local government

Where program constitutes an important public meeting, significant event, important subject or documents local government policy making:

RETENTION: PERMANENT

NOTE: In order to ensure the continued preservation and availability of videotapes, local governments should consider using broadcast-quality tapes where possible. Those tapes should be periodically inspected and copied to newer tapes and formats. Contact the State Archives for additional advice.

Where program constitutes a routine meeting, event or subject:

RETENTION: 1 year

Where program is aired but not produced by a local government:

RETENTION: 0 after no longer needed

b. Viewer guide or other periodic listing of programs:

RETENTION: 1 year

NOTE: Appraise these records for historical significance prior to disposition. Records with historical value should be retained permanently. The State Archives recommends that local governments retain a sampling of these records on a monthly, seasonal or other periodic basis.

c. Program files on local government cable television programs:

RETENTION: 6 years” (Revised 2004.)


For further information regarding application of the Retention Schedule, please contact the New York State Archives or the State Archives’ Regional Advisory Officer in your region.


With respect to the proposed policy concerning broadcasting and taping board meetings, please be advised that while public bodies are not required to record or broadcast meetings, they are now required by law to allow meetings to be photographed, broadcast, webcast or otherwise recorded and/or transmitted by audio or video means.  A 2011 amendment to §103 of the Open Meetings Law states that open meetings: 

“shall be open to being photographed, photographed, broadcast, webcast, or otherwise recorded and/or transmitted by audio or video means.”  (§103[d][1].)


Subparagraph [d][2] further provides that

“A public body may adopt rules, consistent with recommendations from the committee on open government, reasonably governing the location of equipment and personnel used to photograph, broadcast, webcast, or otherwise record a meeting so as to conduct its proceedings in an orderly manner. Such rules shall be conspicuously posted during meetings and written copies shall be provided upon request to those in attendance.”

The link below is to the model rules that the Committee has prepared for consideration by local governments.


Prior to codification of the public’s ability to record public meetings, but relevant to the proposed policy that you submitted, the Appellate Division unanimously affirmed a decision which annulled a resolution adopted by a board of education prohibiting the use of tape recorders at its meetings and directed the board to permit the public to tape record public meetings of the board [Mitchell v. Board of Education of Garden City School District, 113 AD 2d 924 (1985)]. In so holding, the Court stated that:

“While Education Law sec. 1709(1) authorizes a board of education to adopt by-laws and rules for its government and operations, this authority is not unbridled. Irrational and unreasonable rules will not be sanctioned. Moreover, Public Officers Law sec. 107(1) specifically provides that ‘the court shall have the power, in its discretion, upon good cause shown, to declare any action *** taken in violation of [the Open Meetings Law], void in whole or in part.’ Because we find that a prohibition against the use of unobtrusive recording goal of a fully informed citizenry, we accordingly affirm the judgement annulling the resolution of the respondent board of education” (id. at 925).


Further, we believe that the comments of members of the public, as well as public officials, may be recorded. As stated by the court in Mitchell,

“[t]hose who attend such meetings, who decide to freely speak out and voice their opinions, fully realize that their comments and remarks are being made in a public forum. The argument that members of the public should be protected from the use of their words, and that they have some sort of privacy interest in their own comments, is therefore wholly specious” (id.).


In view of the judicial determination rendered by the Appellate Division, and the recent amendment to the Open Meetings Law, we believe that any person may tape record open meetings of public bodies, so long as tape recording is carried out unobtrusively and in a manner that does not detract from the deliberative process.


With respect to the requirement that the Board and the public be informed in advance of a meeting of the intent to record, we note that the Court in Mitchell referred to “the unsupervised recording of public comment” (id.). In our view, the term “unsupervised” indicates that no permission or advance notice is required in order to record a meeting, and it is clear from the language of §103[d] that a public body must allow recording.  


Again, so long as a recording device is used in an unobtrusive manner, a public body cannot prohibit its use by means of policy or rule. Moreover, situations may arise in which prior notice or permission to record would represent an unreasonable impediment. For instance, since any member of the public has the right to attend an open meeting of a public body (see Open Meetings Law, §100), a reporter from a local radio or television station might simply “show up”, unannounced, in the middle of a meeting for the purpose of observing the discussion of a particular issue and recording the discussion. In our opinion, again, as long as the use of the recording device is not disruptive, there would be no rational basis for prohibiting the recording of the meeting, even though prior notice would not have been given. Similarly, often issues arise at meetings that were not scheduled to have been considered or which do not appear on an agenda. If an item of importance or newsworthiness arises in that manner, what reasonable basis would there be for prohibiting a person in attendance, whether an employee, a member of the public or a member of the news media representing the public, from recording that portion of the meeting so long as the recording is carried out unobtrusively? In our view, there would be none.


In sum, we do not believe that a person may be required to obtain permission or provide advance notice of the intent to record an open meeting, so long as the recording device is used in a manner that is not disruptive.


We hope that this is helpful.

CSJ:sb
cc: Auburn City School Board President, Karol Soules 
Model Rules
