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July 6, 2011
E-Mail
TO:


FROM:  
Robert J. Freeman, Executive Director  
BY:

Richard Caister, Legal Intern
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear Mr. Cox:


We have received your request for an advisory opinion concerning application of the Open Meetings Law to the Municipal Civil Service Commission in New Rochelle. You stated that its meetings were being held without notice and behind closed and locked doors. In this regard, we offer the following comments. 


First, §102(2) of that statute the Open Meetings Law applies to meetings of public bodies, and §102(2) of the Open Meetings Law defines the phrase “public body” to mean:

"...any entity for which a quorum is required in order to conduct public business and which consists of two or more members, performing a governmental function for the state or for an agency or department thereof, or for a public corporation as defined in section sixty-six of the general construction law, or committee or subcommittee or other similar body of such public body."


Based on the foregoing, to constitute a “public body”, an entity must consist of at least two members, conduct public business and perform a governmental function for the state or for one or more public corporations, i.e., municipalities. A municipal civil service commission is, in our view, clearly a “public body” required to comply with the Open Meetings Law. 


Second, §104 of the Open Meetings Law pertains to notice and states that:

“1. Public notice of the time and place of a meeting scheduled at least one week prior thereto shall be given to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at least seventy-two hours before such meeting.

2. Public notice of the time and place of every other meeting shall be given to the extent practicable, to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at a reasonable time prior thereto.

3. The public notice provided for by this section shall not be construed to require publication as a legal notice.

4. If videoconferencing is used to conduct a meeting, the public notice for the meeting shall inform the public that videoconferencing will be used, identify the locations for the meeting, and state that the public has the right to attend the meeting at any of the locations.”

Recently, the Legislature added subdivision (5), set forth as follows:

“5. When a public body has the ability to do so, notice of the time and place of a meeting given in accordance with subdivision one or two of this section, shall also be conspicuously posted on the public body’s internet website.”


Section 104 now imposes a three-fold requirement: first, that notice must be posted in one or more conspicuous, public locations; second, that notice must be given to the news media; and third, that notice must be conspicuously posted on the public body’s website, when the ability to do so exists. The requirement that notice of a meeting be "posted" in one or more "designated" locations, in our opinion, mandates that a public body, by resolution or through the adoption of policy or a directive, select one or more specific locations where notice of meetings will be posted on a consistent and regular basis. If, for instance, a bulletin board located at the entrance of a town hall has been designated as a location for posting notices of meetings, the public has the ability to know where to ascertain whether and when meetings will be held. Similarly, every public body with the ability to do so must now post notice of the time and place of every meeting online.


With respect to notice to the news media, subdivision (3) of §104 specifies that the notice given pursuant to the Open Meetings Law need not be legal notice. That being so, a public body is not required to pay to place a legal notice prior to a meeting; it must merely "give" notice of the time and place of a meeting to the news media. When in receipt of notice of a meeting, there is no obligation imposed on the news media to publish the notice. 


We hope that we have been of assistance. Should any further questions arise, please feel free to contact us. 
RJF:RC

cc: Municipal Civil Service Commission
