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April 25, 2011
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear :


As you know, I have received a request for an advisory opinion from Trustee Bradshaw concerning the propriety of a memorandum that has been characterized as a “confidentiality agreement” that officers and employees of the Village of Maybrook are apparently asked to sign.  As is our practice and in an effort to be fair, upon receipt of a request for an opinion, this office sends a copy of the request to the entity of government that is the subject of the matter in an effort to obtain comments.  In response to our effort to do so, we received a letter prepared on behalf of Mayor Leahy from Richard B. Golden, the Village Attorney.


Mr. Golden suggested “gently so as not offend, that the request by Ms. Bradshaw for an opinion does not appear to fall with any of the areas with which the Committee has jurisdiction to issue an opinion…”  There is no offense taken, and in consideration of the language of the Village Code and the memorandum (the confidentiality agreement) and its potential impact on the  ability to disclose records or information acquired during closed meetings, I respectfully disagree with that suggestion.  


The agreement that officers and employees are asked to sign refers to §27-4(B) of the Village Code, which provides as follows concerning the responsibilities of those persons:

“Confidential information:  He shall not disclose confidential information acquired by him in the course of his official duties or use such information to further his personal interest.”

The agreement states:
“During the course of your employment with the Village, serving as either an official of the Village or an employee of the Village, you may have access to information that is confidential.  This information may not be disclosed, except as permitted or required by law, and in accordance with the Village laws and regulations.”


A failure to comply with the Village Code of Ethics could, according to §27-8 of the Code, could result in a fine of up to $250, and suspension or removal from office.


From my perspective, the primary issue involves the meaning and scope of the term “confidential.” It is emphasized that in most instances, even when records may be withheld under the Freedom of Information Law or when a public body, such as a village board of trustees, may conduct an executive session, there is no obligation to do so. The only instances, in my view, in which members of a public body are prohibited from disclosing information would involve matters that are indeed confidential. When a public body has the discretionary authority to disclose records or to discuss a matter in public or in private, I do not believe that the matter can properly be characterized as “confidential.

Many judicial decisions have focused on access to and the ability to disclose records, and this office has considered the New York Freedom of Information Law, the federal Freedom of Information Act, and the Open Meetings Law in its analyses of what may be “confidential.” To be confidential under the Freedom of Information Law, I believe that records must be “specifically exempted from disclosure by state or federal statute” in accordance with §87(2)(a). Similarly, §108(3) of the Open Meetings Law refers to matters made confidential by state or federal law as “exempt” from the provisions of that statute.

Both the state’s highest court, the Court of Appeals, and federal courts in construing access statutes have determined that the characterization of records as “confidential” or “exempted from disclosure by statute” must be based on statutory language that specifically confers or requires confidentiality. As stated by the Court of Appeals:

“Although we have never held that a State statute must expressly state it is intended to establish a FOIL exemption, we have required a showing of clear legislative intent to establish and preserve that confidentiality which one resisting disclosure claims as protection” [Capital Newspapers v. Burns, 67 NY2d 562, 567 (1986)].

In like manner, in construing the equivalent exception to rights of access in the federal Act, it has been found that:

“Exemption 3 excludes from its coverage only matters that are:

specifically exempted from disclosure by statute (other than section 552b of this title), provided that such statute (A) requires that the matters be withheld from the public in such a manner as to leave no discretion on the issue, or (B) establishes particular criteria for withholding or refers to particular types of matters to be withheld.

“5 U.S.C. § 552(b)(3) (1982) (emphasis added). Records sought to be withheld under authority of another statute thus escape the release requirements of FOIA if – and only if – that statute meets the requirements of Exemption 3, including the threshold requirement that it specifically exempt matters from disclosure. The Supreme Court has equated ‘specifically’ with ‘explicitly.’ Baldridge v. Shapiro, 455 U.S. 345, 355, 102 S. Ct. 1103, 1109, 71 L.Ed.2d 199 (1982). ‘[O]nly explicitly non-disclosure statutes that evidence a congressional determination that certain materials ought to be kept in confidence will be sufficient to qualify under the exemption.’ Irons & Sears v. Dann, 606 F.2d 1215, 1220 (D.C.Cir.1979) (emphasis added). In other words, a statute that is claimed to qualify as an Exemption 3 withholding statute must, on its face, exempt matters from disclosure”[Reporters Committee for Freedom of the Press v. U.S. Department of Justice, 816 F.2d 730, 735 (1987); modified on other grounds,831 F.2d 1184 (1987); reversed on other grounds, 489 U.S. 789 (1989); see also British Airports Authority v. C.A.B., D.C.D.C.1982, 531 F.Supp. 408; Inglesias v. Central Intelligence Agency, D.C.D.C.1981, 525 F.Supp, 547; Hunt v. Commodity Futures Trading Commission, D.C.D.C.1979, 484 F.Supp. 47; Florida Medical Ass’n, Inc. v. Department of Health, Ed. & Welfare, D.C. Fla.1979, 479 F.Supp. 1291].


In short, to be “exempted from disclosure by statute”, both state and federal courts have determined that a statute must leave no discretion to an agency: it must withhold such records.

In contrast, when records are not exempted from disclosure by a separate statute, both the Freedom of Information Law and its federal counterpart are permissive. Although an agency may withhold records in accordance with the grounds for denial appearing in §87(2), the Court of Appeals held that the agency is not obliged to do so and may choose to disclose, stating that:

“...while an agency is permitted to restrict access to those records falling within the statutory exemptions, the language of the exemption provision contains permissible rather than mandatory language, and it is within the agency’s discretion to disclose such records...if it so chooses” (Capital Newspapers, supra, 567). 

The only situations in which an agency cannot disclose would involve those instances in which a statute other than the Freedom of Information Law prohibits disclosure. The same is so under the federal Act. While a federal agency may withhold records in accordance with the grounds for denial, it has discretionary authority to disclose. Stated differently, there is nothing inherently confidential about records that an agency may choose to withhold or disclose; only when an agency has no discretion and must deny access would records be confidential or “specifically exempted from disclosure by statute” in accordance with §87(2)(a).

The same analysis is applicable in the context of the Open Meetings Law. While that statute authorizes public bodies to conduct executive sessions in circumstances described in paragraphs (a) through (h) of §105(1), again, there is no requirement that an executive session be held even though a public body has the right to do so. The introductory language of §105(1), which prescribes a procedure that must be accomplished before an executive session may be held, clearly indicates that a public body "may" conduct an executive session only after having completed that procedure. If, for example, a motion is made to conduct an executive session for a valid reason, and the motion is not carried, the public body could either discuss the issue in public or table the matter for discussion in the future.

Since a public body may choose to conduct an executive session or discuss an issue in public, information expressed during an executive session is not “confidential.” To be confidential, again, a statute must prohibit disclosure and leave no discretion to an agency or official regarding the ability to disclose.


By means of example, if a discussion by a board of education concerns a record pertaining to a particular student (i.e., in the case of consideration of disciplinary action, an educational program, an award, etc.), the discussion would have to occur in private and the record would have to be withheld insofar as public discussion or disclosure would identify the student. As you may be aware, the Family Educational Rights and Privacy Act (20 USC §1232g) generally prohibits an educational agency from disclosing education records or information derived from those records that are identifiable to a student, unless the parents of the student consent to disclosure. In the context of the Open Meetings Law, a discussion concerning a student would constitute a matter made confidential by federal law and would be exempted from the coverage of that statute [see Open Meetings Law, §108(3)]. In the context of the Freedom of Information Law, an education record would be specifically exempted from disclosure by statute in accordance with §87(2)(a). In both contexts, I believe that a board of education, its members and school district employees would be prohibited from disclosing, because a statute requires confidentiality. 

 In a case in which the issue was whether discussions occurring during an executive session held by a school board could be considered "privileged", it was held that "there is no statutory provision that describes the matter dealt with at such a session as confidential or which in any way restricts the participants from disclosing what took place" (Runyon v. Board of Education, West Hempstead Union Free School District No. 27, Supreme Court, Nassau County, January 29, 1987). In the context of most of the duties of most municipal boards, councils or similar bodies, there is no statute that forbids disclosure or requires confidentiality. Again, the Freedom of Information Law states that an agency may withhold records in certain circumstances; it has discretion to grant or deny access. The only instances in which records may be characterized as “confidential” would, based on judicial interpretations, involve those situations in which a statute prohibits disclosure and leaves no discretion to a person or body.

The foregoing is not intended to suggest that unilateral disclosure of records that may be withheld under the Freedom of Information Law or of information acquired during a proper executive session is appropriate, wise or ethical.  Rather, it is intended to offer an analysis of the meaning of the term “confidential” and to suggest that information that may be withheld, but which is not required by statute to be withheld, is not confidential.

Lastly, I point out that the specific wording of the agreement, whether it is intentional or otherwise, may not be inconsistent with the preceding commentary.  It refers to confidential information acquired by Village officers and employees in the course of their duties and states that “This information may not be disclosed, except as permitted or required by law.”  Due to the presence of the term “permitted”, the agreement might be construed to mean that information that may be withheld is not required to be withheld, unless there is a statute that forbids disclosure.

I hope that I have been of assistance.







Sincerely,








Robert J. Freeman







Executive Director
RJF:sb

cc: Richard B. Golden 
