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November 7, 2011
E-Mail
TO:



FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to chance gatherings of members of the Board of Trustees of the Village of Mamaroneck.  Specifically, you inquired about meetings of the members in public places, whether for a Veteran’s Ceremony, a meeting of the Chamber of Commerce, a wake or funeral, or even at a street fair.  There are occasions when a member will approach you, for example, with a question regarding Village business and two other members will gather to listen and possibly comment.  You asked how these kinds of situations should be handled.  


In this regard, we note that the Open Meetings Law is applicable to meetings of public bodies, such as boards of trustees, and the courts have construed the term "meeting" [§102(1)] expansively.  In a landmark decision rendered in 1978, the state's highest court, the Court of Appeals, held that any gathering of a quorum of a public body for the purpose of conducting public business constitutes a “meeting” subject to the Open Meetings Law, whether or not there is an intent to take action, and regardless of the manner in which a gathering may be characterized [see Orange County Publications, Division of Ottoway Newspapers, Inc. v. Council of the City of Newburgh, 60 AD 2d 409, aff'd 45 NY 2d 947 (1978)].  In our opinion, inherent in the definition of “meeting” is the notion of intent. If a majority of a public body gathers in order to conduct public business collectively, as a body, we believe that such a gathering would constitute a “meeting” subject to the Open Meetings Law. In the decision cited above, the Court affirmed a decision rendered by the Appellate Division that dealt specifically with so-called “work sessions” and similar gatherings during which there was merely an intent to discuss, but no intent to take formal action. In so holding, the court stated:

“We believe that the Legislature intended to include more than the mere formal act of voting or the formal execution of an official document. Every step of the decision-making process, including the decision itself, is a necessary preliminary to form action. Formal acts have always been matters of public records and the public has always been made aware of how its officials have voted on an issue. There would be no need for this law if this was all the Legislature intended. Obviously, every thought, as well as every affirmative act of a public official as it relates to and is within the scope of one's official duties is a matter of public concern. It is the entire decision-making process that the Legislature intended to affect by the enactment of this statute.” (Id., at 415.) 

With respect to social gatherings or chance meetings, it was found that:

“We agree that not every assembling of the members of a public body was intended to be included within the definition. Clearly casual encounters by members do not fall within the open meetings statutes. But an informal ‘conference’ or ‘agenda session’ does, for it permits ‘the crystallization of secret decisions to point just short of ceremonial acceptance’” (Id., at 416).


In view of the foregoing, if members of a public body meet by chance or at a social gathering, for example, we do not believe that the Open Meetings Law would apply, for there would be no intent to conduct public business, collectively, as a body.  If, by design, however, the members of a public body seek to meet to socialize and to discuss public business, formally or otherwise, we believe that a gathering of a majority would trigger the application of the Open Meetings Law, for such gatherings would, according to judicial interpretations, constitute "meetings" subject to the Law.


Further, if indeed the only discussion at the social gathering is social in nature, the Open Meetings Law, in our view, would not apply; however, if during the social gathering, a majority of the members of a public body begin to discuss the business of that body, collectively as a group, we believe that they should recognize that they are conducting public business without notice to the public and immediately cease their discussion of public business. Moreover, in that situation, we would conjecture that if a discussion regarding public business continued, a court would determine that the public body would have acted in a manner inconsistent with law.


Similarly, when a quorum of a public body remains in the room after a public meeting has adjourned, in keeping with the judicial interpretation of the intent and purpose of the Open Meetings Law, we believe the members have a responsibility to refrain from continuing a collective discussion of public business.  


We hope that this is helpful.
CSJ:sb
