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November 18, 2011
E-Mail
TO:


FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear :


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Freedom of Information Law to records requested from the Cherry Valley-Springfield Central School District.  Specifically, in response to your request for “elements of the agreement for the teachers contract that was voted on earlier this year” you were informed of the following: 

“Negotiations concluded with an agreement on changes to the document.  The District and CVSTA still need to incorporate the language of past grievances into the contract which will be completed over the summer.  Once all the changes are incorporated into the document the document will be printed, published on the web page and sent to you.  The new contract does not physically exist and need not be created for you as the result of a FOIL request.”

In this regard, as a general matter, we note that the Freedom of Information Law is based upon a presumption of access.  Stated differently, all records of an agency are available, except to the extent that records or portions thereof fall within one or more grounds for denial appearing in §87(2)(a) through (l) of the law. 


To put the matter into perspective, with certain exceptions, we agree with the District that the Freedom of Information Law does not require an agency to create records. Section 89(3)(a) of the Law states in relevant part that:

“Nothing in this article [the Freedom of Information Law] shall be construed to require any entity to prepare any record not in possession or maintained by such entity except the records specified in subdivision three of section eighty-seven...”
Section 87(3)(a), however, has long required that an agency maintain a record indicating the manner in which each member of a body casts his or her vote in any instance in which a vote is taken.   


Likewise, the Open Meetings Law includes direction concerning the minimum contents of minutes and the time within which they must be prepared. Specifically, §106 states that:

“1. Minutes shall be taken at all open meetings of a public body which shall consist of a record or summary of all motions, proposals, resolutions and any other matter formally voted upon and the vote thereon. 
2. Minutes shall be taken at executive sessions of any action that is taken by formal vote which shall consist of a record or summary of the final determination of such action, and the date and vote thereon; provided, however, that such summary need not include any matter which is not required to be made public by the freedom of information law as added by article six of this chapter. 
3. Minutes of meetings of all public bodies shall be available to the public in accordance with the provisions of the freedom of information law within two weeks from the date of such meetings except that minutes taken pursuant to subdivision two hereof shall be available to the public within one week from the date of the executive session.”

Based upon the foregoing, it is clear that minutes must be prepared and made available within two weeks of the date of a meeting.  


While §106(2) of the Open Meetings Law requires the creation of minutes of executive session when action is taken, only in rare instances may a board of education take action during an executive session. As a general rule, a public body may take action during a properly convened executive session [see Open Meetings Law, §105(1)]. In the case of most public bodies, if action is taken during an executive session, minutes reflective of the action, the date and the vote must be recorded in minutes pursuant to §106(2) of the Law. If no action is taken, there is no requirement that minutes of the executive session be prepared. Various interpretations of the Education Law, §1708(3), however, indicate that, except in situations in which action during a closed session is permitted or required by statute, a school board cannot take action during an executive session [see United Teachers of Northport v. Northport Union Free School District, 50 AD 2d 897 (1975); Kursch et al. v. Board of Education, Union Free School District #1, Town of North Hempstead, Nassau County, 7 AD 2d 922 (1959); Sanna v. Lindenhurst, 107 Misc. 2d 267, modified 85 AD 2d 157, aff’d 58 NY 2d 626 (1982)]. Stated differently, based upon judicial interpretations of the Education Law, a school board generally cannot vote during an executive session, except in those unusual circumstances in which a statute permits or requires such a vote. 


Further, if a public body reaches a consensus upon which it relies, we believe that minutes reflective of decisions reached must be prepared and made available. In Previdi v. Hirsch [524 NYS 2d 643 (1988)], the issue involved access to records, i.e., minutes of executive sessions held under the Open Meetings Law. Although it was assumed by the court that the executive sessions were properly held, it was found that “this was no basis for respondents to avoid publication of minutes pertaining to the ‘final determination’ of any action, and ‘the date and vote thereon’” (id., 646). The court stated that:

“The fact that respondents characterize the vote as taken by ‘consensus’ does not exclude the recording of same as a ‘formal vote’. To hold otherwise would invite circumvention of the statute.

“Moreover, respondents’ interpretation of what constitutes the ‘final determination of such action’ is overly restrictive. The reasonable intendment of the statute is that ‘final action’ refers to the matter voted upon, not final determination of, as in this case, the litigation discussed or finality in terms of exhaustion or remedies” (id. 646).

Therefore, if the school board reached an “agreement” that is reflective of its final determination of an issue, i.e., “changes to the document”, we believe that minutes must be prepared that indicate its action, as well as the manner in which each member voted. As indicated earlier,  §87(3)(a) of the Freedom of Information Law states that: “Each agency shall maintain...a record of the final vote of each member in every agency proceeding in which the member votes.” As such, members of public bodies cannot take action by secret ballot.


From our perspective, every law, including the Open Meetings Law, must be implemented in a manner that gives reasonable effect to its intent.  Based on that presumption, we believe that minutes must be sufficiently descriptive to enable the public and others (i.e., future school board members), upon their preparation and review, perhaps years later, to ascertain the nature of action taken by an entity subject to the Open Meetings Law, such as the School Board.  Most importantly, minutes must be accurate.


In a decision that may be pertinent to the matter, Mitzner v. Goshen Central School District Board of Education, Supreme Court, Orange County, April 15, 1993 (copy attached), the case involved a series of complaints that were reviewed by the School Board president, and the minutes of the Board meeting merely stated that “the Board hereby ratifies the action of the President in signing and issuing eight Determinations in regard to complaints received from Mr. Bernard Mitzner.” The court held that “these bare-bones resolutions do not qualify as a record or summary of the final determination as required” by §106 of the Open Meetings Law. Consequently, the court found that the failure to indicate the nature of the determination of the complaints was inadequate. In the context of your question, we believe that, in order to comply with the Open Meetings Law and to be consistent with the holding in Mitzner, minutes must at the very least indicate that the Board agreed to certain amendments to the contract.  Attaching a copy of the documents which outline the agreed upon changes, and briefly outlining what those changes are in the motion would likely alleviate many concerns.

            With respect to the documents that currently exist, that the District did not address in its response, the only ground for denial of relevance is §87(2)(c), which enables agencies to withhold records to the extent that disclosure would “impair present or imminent contract awards or collective bargaining negotiations.”  From our perspective, the key word in the exception is “impair”, and the question involves whether or the extent to which disclosure of records that memorialize the agreement would impair collective bargaining negotiations.

            In other contexts, it has been advised that §87(2)(c) is intended to ensure that government agencies are not placed at a disadvantage at the bargaining table and to ensure that there is a “level playing field.”  For instance, if a teachers’ association requested records from a school district indicating the district’s collective bargaining strategy, the issues that it considers to be important or minor, or the parameters reflective of how much or little it would accept, disclosure would place the district at a disadvantage and the negotiations would be unfair and unbalanced.  In that kind of situation, it has been advised that disclosure would indeed impair collective negotiations and that the records may be withheld.  Similarly, when an agency has sought to sell real property, it has been held that premature disclosure of the agency’s appraisal of the property could be withheld under §87(2)(c) [see Murray v. Troy Urban Renewal Agency, 56 NY 2d 888 (1982)].  In that situation, if a potential buyer knew of the figure that an agency would be willing to accept, there would likely be little capacity on the part of the agency to negotiate effectively.

            In both kinds of situations described above, there would be an inequality of knowledge between or among the parties. In the illustration concerning collective bargaining, the teachers’ association would not know or have the right to know of the contents of the records indicating a school district’s strategy in negotiations.  In the appraisal situation, the person seeking that record would be unfamiliar with its contents and, as suggested above, premature disclosure would enable a potential purchaser to gain knowledge in a manner unfair to other bidders and possibly to the detriment of an agency and, therefore, the public.  Disclosure in both instances would provide knowledge to the recipients that might effectively prevent an agency from engaging in an agreement that is most beneficial to taxpayers.

            If there is no inequality of knowledge between or among the parties to negotiations, and if records have been shared or exchanged by the parties, it is unlikely that disclosure would impair contract awards or collective bargaining negotiations (see Community Board 7 of Borough of Manhattan v. Schaffer, 570 NYS 2d 769, affirmed 83 AD 2d 422; reversed on unrelated grounds, 84 NY 2d 148 [1994]).  In Community Board 7, the request involved materials exchanged between a New York City agency and the Trump organization in conjunction with negotiations between those two entities.  The court rejected a contention that §87(2)(c) could be applied because there was “no bidding process involved where an edge could be unfairly given to one company” and “since the Trump organization is the only party involved these negotiations, there is no inequality of knowledge between the parties” (id., 771).  Based on the holding in Community Board 7, since the parties agreed to essential terms, there is no inequality of knowledge regarding the terms of the agreement.
            Moreover, as the superintendent specified in his response to your request, negotiations have concluded. That being so, even though the formal wording of the agreement might not yet exist, records or portions of that represent the terms of the agreement must, in our view, be disclosed. In short, §87(2)(c) would no longer apply.  

In a decision rendered by the Court of Appeals, it was held that:

“Exemptions are to be narrowly construed to provide maximum access, and the agency seeking to prevent disclosure carries the burden of demonstrating that the requested material falls squarely within a FOIL exemption by articulating a particularized and specific justification for denying access” [Capital Newspapers v. Burns, 67 NY 2d 562, 566 (1986); see also, Farbman & Sons v. New York City, 62 NY 2d 75, 80 (1984); and Fink v. Lefkowitz, 47 NY 2d 567, 571 (1979)].

Moreover, in the same decision, in a statement regarding the intent and utility of the Freedom of Information Law, it was found that:

“The Freedom of Information Law expresses this State’s strong commitment to open government and public accountability and imposes a broad standard of disclosure upon the State and its agencies (see, Matter of Farbman & Sons v New York City Health and Hosps. Corp., 62 NY 2d 75, 79).  The statute, enacted in furtherance of the public’s vested and inherent ‘right to know’, affords all citizens the means to obtain information concerning the day-to-day functioning of State and local government thus providing the electorate with sufficient information ‘to make intelligent, informed choices with respect to both the direction and scope of governmental activities’ and with an effective tool for exposing waste, negligence and abuse on the part of government officers” (id., 565-566).

            On behalf of the Committee on Open Government, we hope that this is helpful.

CSJ:sb
cc: Robert J. Miller, Superintendent
