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December 2, 2011
The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence, unless otherwise indicated.

Dear :


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to public hearings/meetings held at both the Towns of Coventry and Bainbridge.  In response to our notification, Supervisors from both Towns submitted additional information for our consideration, copies of which are enclosed.


Initially, we must emphasize that only a court can make a determination whether a meeting was “illegal” or whether there has been a “violation” of the Open Meetings Law.  The Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions concerning application of the Law, and it is our hope that these opinions are educational and persuasive.  


In an effort to attempt to resolve problems and promote understanding of and compliance with the law, we offer the following comments:


First, we note Open Meetings Law §103(d), a provision added in April of 2010:

“(d) Public bodies shall make or cause to be made all reasonable efforts to ensure that meetings are held in an appropriate facility which can adequately accommodate members of the public who wish to attend such meetings.”

The intent of the amendment, as expressed in the accompanying legislative memorandum, is for 
public bodies to hold meetings in facilities that can reasonably accommodate the number of people that can reasonably be expected to attend.  For example, if a typical board meeting attracts 20 attendees, and meetings are held in a meeting room which accommodates approximately 30 people, there is adequate room for all to attend, listen and observe.  But in the event that there is a contentious issue and there are indications of substantial public interest, numerous letters to the editor, phone calls or emails regarding the topic, or perhaps a petition asking officials to take action, the new provision would require the public body to consider the number of people who might attend the meeting and take appropriate action to hold the meeting at a location that would accommodate those interested in attending, such as a school facility, a fire hall or other site, larger than the usual meeting location. 


An analysis of whether a public body’s actions are reasonable, we believe, would include information available prior to the event regarding the possible number of attendees, and the number of people who attend the gathering.  We note somewhat conflicting descriptions of the June 14 meeting in Bainbridge involving your experience of having to wait for two hours before being able to enter the meeting, how many people left prior to being able to enter the meeting, and the Supervisor’s characterization that the meeting was closed only after every person that was in attendance was able to speak, including some that spoke multiple times.  While we assume that a court would consider evidence of the information available to the Town Board prior to the meeting, when an unexpectedly and perhaps overwhelmingly large number of people attend, we do not believe that it would be unreasonable for a board to either immediately reconvene at a more accommodating location or to schedule a meeting for a larger venue at a later date.


Second, while the Open Meetings Law clearly provides the public with the right “to observe the performance of public officials and attend and listen to the deliberations and decisions that go into the making of public policy” (see Open Meetings Law, §100), the Law is silent with respect to public participation.  Consequently, by means of example, if a public body, such as a town board does not want to answer questions or permit the public to speak or otherwise participate at its meetings, we do not believe that it would be obliged to do so.  On the other hand, a public body may choose to answer questions and permit public participation, and many do so.  When a public body does permit the public to speak, we believe that it should do so based upon reasonable rules that treat members of the public equally.


We note that a “meeting” is different from a public hearing. A meeting is generally a gathering of quorum of a public body for the purpose of discussion, deliberation, and potentially taking action within the scope of its powers and duties. A hearing is generally held to provide members of the public with an opportunity to express their views concerning a particular subject, such as a proposed budget, a local law or a matter involving land use. Hearings are often required to be preceded by the publication of a legal notice. In contrast, §104(3) of the Open Meetings Law specifies that notice of a meeting must merely be “given” to the news media and posed. Further, there is no requirement that a newspaper, for example, publish a notice given regarding a meeting to be held under the Open Meetings Law. We note, too, that a meeting of a public body held in accordance with the Open Meetings Law can only occur with the presence of a quorum. A hearing, on the other hand, can be conducted without a quorum present. 


Although public bodies have the right to adopt rules to govern their own proceedings (see e.g., Town Law §63, Education Law, §1709), the courts have found in a variety of contexts that such rules must be reasonable.  For example, although a board of education may “adopt by laws and rules for its government and operations”, in a case in which a board's rule prohibited the use of tape recorders at its meetings, the Appellate Division found that the rule was unreasonable, stating that the authority to adopt rules “is not unbridled” and that “unreasonable rules will not be sanctioned” [see Mitchell v. Garden City Union Free School District, 113 AD 2d 924, 925 (1985)].  Similarly, if by rule, a public body chose to permit those who are in favor of a particular issue to speak before any of those who are opposed to the issue, such a rule, in our view, would be unreasonable.  


There can be a distinction, in our opinion, between the finite amount of time each citizen is permitted to comment on a particular application or topic and the amount of time allocated for entities or persons who have been invited to make a presentation that is the subject of public comment.  It would not be unreasonable, for example, for a public body to permit an applicant/entity such as a gas company, to spend time at the beginning of the meeting presenting the application and then later in the meeting to spend time answering questions or clarifying information.  It would not be unreasonable therefore, in our opinion, to permit an applicant to spend more total time talking than any one member of the public.


Legal notices for public hearings normally include the following indication: “at such hearing any person may be heard.” Neither the notice nor the statute requiring that the hearing be held distinguishes among those who might want to express their views. That being so, we do not believe that a public body could validly require that those who attend or seek to attend a hearing identify themselves by name, residence or interest. In short, it is our view that any member of the public has an equal opportunity to partake in a public hearing, and that an effort to distinguish among attendees by residence or any other qualifier would be inconsistent with the law and, therefore, unreasonable. 


Moreover, people other than residents, particularly those who own property or operate businesses in a community, may have a substantial interest in attending and expressing their views at hearings held by town boards and other public bodies. Prohibiting those people from speaking, or scheduling their comments for the end of the meeting after the residents have been given an opportunity to speak, even though they may have a significant tax burden, would, in our view, be unjustifiable. Further, it may be that a non-resident serves, in essence, as a resident’s representative, and that precluding the non-resident from speaking would be equivalent to prohibiting a resident from speaking. In short, it is unlikely that a public body could validly prohibit a non-resident from speaking at a public forum based upon residency.


We hope that this is helpful.








Sincerely,








Camille S. Jobin-Davis







Assistant Director
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