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May 4, 2012
E-Mail
TO:



FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


We are in receipt of your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to recent proceedings of the Board of the Clarkstown Central School District.  It is our understanding that clarification is required regarding board action necessary to set a meeting date, notice required for a public meeting and any related executive sessions.


In this regard, we note that choosing a date for a public body to gather does not necessarily require board action.  Further, holding a meeting on January 4, in close proximity to a school vacation and/or on the same night as a meeting of an equally important board or community organization, does not conflict with any known provisions of law.  


Although the Open Meetings Law does not specify the time that meetings must be held, §103(a) of the Law states in part that “Every meeting of a public body shall be open to the general public...”  Further, the intent of the Open Meetings Law is clearly stated in §100 as follows:

“It is essential to the maintenance of a democratic society that the public business be performed in an open and public manner and that the citizens of this state be fully aware of an able to observe the performance of public officials and attend and listen to the deliberations and decisions that go into the making of public policy.  The people must be able to remain informed if they are to retain control over those who are their public servants.  It is the only climate under which the commonweal will prosper and enable the governmental process to operate for the benefit of those who created it.”
As such, the Open Meetings Law confers a right upon the public to attend and listen to the deliberations of public bodies and to observe the performance of public officials who serve on such bodies.

            In our opinion, every provision of law, including the Open Meetings Law, should be implemented in a manner that gives reasonable effect to its intent.  There is one case of which we are aware in which the court held that a 7:30 a.m. meeting was inappropriate.  According to the court in Goetchius v. Board of Education: 
“It is...apparent to this Court that the scheduling of a board meeting at 7:30 a.m. -- even assuming arguendo that such meetings were properly noticed and promptly conducted -- does not facilitate attendance by members of the public, whether employed within or without the home, particularly those with school age or younger children, and all but insures that teachers and teacher associates at the school are unable to both attend and still comply with the requirement that they be in their classrooms by 8:40 a.m.” (Matter of Goetchius v. Board of Education, Supreme Court, Westchester County, New York Law Journal, August 8, 1996).

The court focused on whether members of the public would have the ability to attend, considering whether they had small children, work schedules, commuting times, and other matters that might effectively preclude them from attending meetings held so early in the morning.  In short, particularly in view of the decision cited above, the reasonableness of conducting meetings at 7:30 a.m. is in our view questionable.

            Your question, however, involves different facts, specifically, whether it is reasonable to schedule a meeting in the early evening, on the same night as another meeting in the community, and close in time to the December school holiday.  We know of no judicial decisions that address the issue.  In light of the fact that a majority of the board members voted to hold the meeting on such date, even when faced with the objections you raised, and our experience with the difficulty in scheduling meetings that are convenient for all, we believe it to be reasonable.


With respect to your note that “the board is requesting rsvp’s”, this will confirm that members of the public are not required to indicate their intent to attend a meeting prior to a meeting.  We can only surmise that members of the board were asked to indicate their ability to attend the January 4 meeting.  In either event, it does not appear that the Board required such information from members of the public or members of the school board.  


With respect to notice requirements set forth in the Open Meetings Law and applicable to meetings of every school board in New York, §104 pertains to notice and states that:

“1. Public notice of the time and place of a meeting scheduled at least one week prior thereto shall be given to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at least seventy-two hours before such meeting.

2. Public notice of the time and place of every other meeting shall be given to the extent practicable, to the news media and shall be conspicuously posted in one or more designated public locations at a reasonable time prior thereto.

3. The public notice provided for by this section shall not be construed to require publication as a legal notice.

4. If videoconferencing is used to conduct a meeting, the public notice for the meeting shall inform the public that videoconferencing will be used, identify the locations for the meeting, and state that the public has the right to attend the meeting at any of the locations.”

In May of 2009, the Legislature added subdivision (5), set forth as follows:

“5. When a public body has the ability to do so, notice of the time and place of a meeting given in accordance with subdivision one or two of this section, shall also be conspicuously posted on the public body’s internet website.”
Section 104 now imposes a three-fold requirement: one, that notice must be posted in one or more conspicuous, public locations; two, that notice must be given to the news media; and three, that notice must be conspicuously posted on the body’s website, when there is an ability to do so. The requirement that notice of a meeting be “posted” in one or more “designated” locations, in our opinion, mandates that a public body, by resolution or through the adoption of policy or a directive, select one or more specific locations where notice of meetings will consistently and regularly be posted. If, for instance, a bulletin board located at the entrance of a school board has been designated as a location for posting notices of meetings, the public has the ability to know where to ascertain whether and when meetings of the school board will be held.  Similarly, every public body with the ability to do so should post notice of the time and place of every meeting online.


As you correctly noted, it is emphasized that a public body cannot conduct an executive session prior to a meeting. Every meeting must be convened as an open meeting, for §102(3) of the Open Meetings Law defines the phrase “executive session” to mean a portion of an open meeting during which the public may be excluded. That being so, it is clear that an executive session is not separate and distinct from an open meeting, but rather that it is a part of an open meeting. Moreover, the Open Meetings Law requires that a procedure be accomplished, during an open meeting, before a public body may enter into an executive session. Specifically, §105(1) states in relevant part that: 

“Upon a majority vote of its total membership, taken in an open meeting pursuant to a motion identifying the general area or areas of the subject or subjects to be considered, a public body may conduct an executive session for the below enumerated purposes only...”
Based on the foregoing, a motion to conduct an executive session must include reference to the subject or subjects to be discussed and it must be carried by majority vote of a public body's membership before such a session may validly be held. The ensuing provisions of §105(1) specify and limit the subjects that may appropriately be considered during an executive session. Therefore, a public body may not conduct an executive session to discuss the subject of its choice. 


We hope that this is helpful.

CSJ:sb
cc: Doug Katz, President, Clarkstown Central School District
