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 SEQ CHAPTER \h \r 1The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear:


I have received your letter and want to express appreciation for the efforts of the League of Women Voters in encouraging compliance with open government laws.


You referred to a “workshop” conducted by a town board during which the board took action of significance, and you raised the following question:  “When is a Workshop more than a workshop?”  In this regard, the commonly used terms “workshop” and “work session” are not found in the Open Meetings Law; they are terms that, in my view, have no legal meaning.  


By way of historical background, soon after the Open Meetings Law became effective in 1977, issues arose concerning the status of workshops, work sessions and similar gatherings during which there was merely an intent to discuss public business, and no intent to take action.  It was contended that gatherings of that nature were not “meetings” and, therefore, fell outside the coverage of the Open Meetings Law.  The issue led to litigation that reached the Court of Appeals, the state’s highest court, and the Court confirmed an expansive decision by the Appellate Division in which it was determined that any gathering of a quorum of a public body, such as a town board, for the purpose of conducting public business constitutes a “meeting” subject to the Open Meetings Law, even if there is no intent to vote or take action, and irrespective of the characterization of the gathering [Orange County  Publications v. Council of the City of Newburgh, 60 AD2d 409, aff’d, 45 NY2d 947 (1978)].  In short, assuming the presence of a quorum that has convened to conduct or discuss public business, there is no distinction between a workshop or work session and a meeting; they are equally subject to the Open Meetings Law, and the same obligations apply with respect to notice and openness, as well as the same capacity to conduct an executive session when appropriate in consideration of the subject of a discussion.


Some public bodies distinguish workshops or work sessions from formal or regular meetings based on a practice of engaging in discussion only with regard to the former and taking action only during the latter.  I point out, however, that there is nothing in the Open Meetings Law that precludes a public body from voting and taking action during a workshop.  If, however, the public has been led to believe that workshops are held only for discussion, and that no action will be taken, it is likely that some might consider that the public was misled.  Nevertheless, in the absence of its own rule or policy to the contrary, a public body may take action during a workshop, or any meeting.


I point out that section 104 of the Open Meetings Law concerning notice of meetings requires only that notice include the time and place of a meeting; there is no obligation to include an indication of the subject or subjects to be considered in the notice.  

The notice requirements are now, in most instances, threefold.  Notice must be given to the news media, posted in one or more designated, conspicuous publications, and when feasible to do so, notice must also be posted on the website associated with a public body.  When a meeting is scheduled at least a week in advance, notice must be given at least seventy-two hours prior to a meeting. When a meeting is scheduled less than a week in advance, notice must be given “to the extent practicable” at a reasonable time prior to the meeting.

Lastly, although it does not involve the notice given pursuant to section 104, a recent amendment, section 103(e), is significant concerning the public’s right to know of the nature of the discussions and deliberations of public bodies.  When records are scheduled to be discussed during an open meeting, and the records are accessible to the public pursuant to the Freedom of Information Law, or the records consist of proposed resolutions, policies, law or rules, or proposed amendments to those kinds of records, the Open Meetings Law now requires that the records be posted online prior to the meeting on the entity’s website when it is  practicable do so, or make the records available in response to a request made under the Freedom of Information Law.

I hope that I have been of assistance.  Should further questions arise, please feel free to contact me.












Sincerely,



















Robert J. Freeman







Executive Director
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