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FROM:  
Camille S. Jobin-Davis, Assistant Director

The staff of the Committee on Open Government is authorized to issue advisory opinions.  The ensuing staff advisory opinion is based solely upon the facts presented in your correspondence.

Dear :

This is in response to your request for an advisory opinion regarding application of the Open Meetings Law to a “privilege of the floor policy” limiting “repetitive” or “offensive” remarks, and a policy prohibiting the use of signs, banners, visual displays and audio broadcasts unless expressly permitted by the Board of Trustees of the Village of Cayuga Heights.  


In this regard, we note that although the Open Meetings Law provides the public with the right “to observe the performance of public officials and attend and listen to the deliberations and decisions that go into the making of public policy” (see Open Meetings Law, §100), the Law is silent with respect to public participation.  Consequently, by means of example, if a public body, such as a village board, does not want to answer questions or permit the public to speak or otherwise participate at its meetings, we do not believe that it would be obliged to do so.  On the other hand, a public body may choose to answer questions and permit public participation, and many do so.  When a public body does permit the public to speak, we believe that it should do so based upon reasonable rules that treat members of the public equally.


Furthermore, although public bodies have the right to adopt rules to govern their own proceedings (see e.g., Village Law §4-412, Education Law, §1709), the courts have found in a variety of contexts that such rules must be reasonable.  For example, although a board of education may “adopt by laws and rules for its government and operations”, in a case in which a board's rule prohibited the use of tape recorders at its meetings, the Appellate Division found that the rule was unreasonable, stating that the authority to adopt rules “is not unbridled” and that “unreasonable rules will not be sanctioned” [see Mitchell v. Garden City Union Free School District, 113 AD 2d 924, 925 (1985)].  Similarly, if by rule, a public body chose to permit those who are in favor of a particular issue to speak before any of those who are opposed to the issue, such a rule, in our view, would be unreasonable.  


In direct response to your question, this will confirm my opinion that the presiding officer has the authority to limit remarks from the public that are “repetitive” and “offensive”.  It would not be unreasonable, in my opinion, for remarks to be limited for either of those reasons.


In our advisory opinions, we note federal court decisions indicating that if commentary is permitted within a certain subject area, negative commentary in the same area cannot be prohibited.  It has been held by the United States Supreme Court that a school board meeting in which the public may speak is a “limited” public forum, and that limited public fora involve “public property which the State has opened for use by the public as a place for expressive activity” [Perry Education Association v. Perry Local Educators’ Association, 460 US 37, 103. S.Ct. 954 (1939); also see Baca v. Moreno Valley Unified School District, 936 F. Supp. 719 (1996)].  In Baca, a federal court invalidated a bylaw that “allows expression of two points of view (laudatory and neutral) while prohibiting a different point of view (negatively critical) on a particular subject matter (District employees’ conduct or performance)” (id., 730).  That prohibition “engenders discussion artificially geared toward praising (and maintaining) the status quo, thereby foreclosing meaningful public dialogue and ultimately, dynamic political change” [Leventhal v. Vista Unified School District, 973 F.Supp. 951, 960 (1997)].  In a decision rendered by the United States District Court, Eastern District of New York (1997 WL588876 E.D.N.Y.), Schuloff, v. Murphy, it was stated that:

“In a traditional public forum, like a street or park, the government may enforce a content-based exclusion only if it is necessary to serve a compelling state interest and is narrowly drawn to achieve that end.  Perry Educ. Ass’n., 460 U.S. at 45.  A designated or ‘limited’ public forum is public property ‘that the state has opened for use by the public as a place for expressive activity.’  Id.  So long as the government retains the facility open for speech, it is bound by the same standards that apply to a traditional public forum.  Thus, any content-based prohibition must be narrowly drawn to effectuate a compelling state interest.  Id. at 46.”

            The court in Schuloff determined that a “compelling state interest” involved the ability to protect students’ privacy in an effort to comply with the Family Educational Rights Privacy Act, but that expressions of opinions concerning “the shortcomings” of a law school professor could not be restrained.

            In the context of your inquiry, assuming that the Board of Trustees and/or the Mayor as presiding officer permit those who wish to speak to do so for a particular period of time, each person who wishes to do so must, in our opinion, be given an equal opportunity to do so.  Similarly, if the Board and/or Mayor permit positive comments concerning the operation of Village government, we believe that they must offer an equal opportunity to enable those in attendance to offer negative or critical comments.  It would not be unreasonable, in our opinion, to limit repetitive comments in support of opinions expressed previously, as well as those that would be offensive to reasonable people of ordinary sensibilities. 


In regard to the prohibition concerning signs, banners and visual displays hung, displayed, located, projected or placed anywhere inside the meeting room or building holding said meeting without the prior express permission of the public body, from our perspective, the primary consideration should involve whether or the extent to which those items may be obtrusive or disruptive in some manner. If the presence of a sign blocks a person in attendance at a meeting from observing the proceedings or blocks a person’s path to a meeting, we believe that a rule requiring that the sign be moved or perhaps, due to size, removed. If the sign or banner violates the fire code, restricting it would in our opinion be reasonable.  If a sign includes obscene language, we believe that a rule could validly prohibit its presence at a meeting. 


Finally, to the extent that the rule you cite prohibits “audio broadcasts” we note that a 2011 amendment to §103 of the Open Meetings Law requires every public body to allow meetings to be photographed, broadcast, webcast or otherwise recorded and/or transmitted by audio or video means (§103[d][1]).  To the extent that the rule you cite prohibits “audio broadcasts” of previously recorded material in the building or the meeting room without prior approval, it is our opinion that such rule would be reasonable, and in keeping with the Board’s authority as set forth in Village Law §4-412.  It is difficult, in our opinion, to imagine a scenario when audio broadcasts in a public building would not be disruptive or offensive to a reasonable person who either works in the building or is attending a meeting.
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